Departament Studii Cercetare

Componenta de studii si cercetari reprezinta o activitate permanenta a organizatiei. Proiectele si recomandarile de politica publica, precum si campaniile de advocacy realizate de Sastipen se bazeaza exclusive pe componenta de cercetare. Inca de la infiintare, Sastipen a realizat o serie de cercetari si studii care au contribuit la dezvoltarea de proiecte in domeniul medico-social dovedite ulterior utile membrilor comunitatilor vulnerabile in care au fost implementate.

De exemplu, studiu realizat de Sastipen in randul consumatorilor de droguri injectabile din Ferentari-Bucuresti a contribuit la dezvoltarea primului centru de servicii medico-sociale care a propus pentru prima data, ca metodologie de lucru, abordarea integrata a serviciilor medico-sociale livrate beneficiarilor centrului. Bazat pe acesta experienta, Sastipen a reusit in cei peste 15 ani de activitate sa dezvolte 42 de centre comunitare de servicii integrate in care activeaza echipe multidisciplinare si ofera servicii integrate beneficiarilor.

Un alt studiu important realizat de Sastipen si care a contribuit la dezvoltarea singurei intiative nationale considerata practica pozitiva in domeniul incluziunii romilor il reprezinta analiza programului de mediere sanitara. Pe baza concluziilor si recomandarilor realizate de cercetatorii independent contractati de Sastipen a fost construita o campanie de advocacy care a contribuit la dezvoltarea initiativei Ministerului Sanatatii in domeniul medierii sanitare pentru comunitatile vulnerabile cu romi.

Cercetatorii Sastipen analizeaza comunitatile vulnerabile cu romi utilizand un mixt de metode de cercetare care scot in evidentat atat dimensiunea problematicii analizate (cati oamenii sunt afectati de probleme) cat si dimensiunea calitativa ( analiza in detaliu a problemelor si ce se poate face realist pentru solutionarea acestora). Exemple de studii care scot in evidenta aceste aspecte sunt studiile care au stat la baza fundamentarii proiectelor de dezvoltare comunitara construite in parteneriat cu autoritatile locale, precum si studiile care au stat la baza realizarii de recomandari de politica judeteana si locala in domeniul incluziuni romilor , adoptate ulterior de catre autoritatile competente.

Studiul cu titlul “Accesului la servicii de sănătate și la alte servicii ca răspuns la COVID-19, cu accent pe populatia Roma și pe guvernanță incluzivă a romilor în România”, realizat de Sastipen in martie 2022, cu suportul financiar oferit de Organizatia Mondiala a Sanatatii, a scos in evidenta lectiile invatate atat de catre autoritatile locale cat si de catre membrii comunitatilor in gestionarea crizei COVID 19 si totodata a atras atentia factorilor de decizie cu privire la necesitatea investitiei in programe de educatie pentru sanatate, preventie si pregatire a populatiei pentru a face fata situatiilor pandemice.