Departamentul ADVOCACY și Politici Publice

Componenta de advocacy este una dintre cele mai importante activitati ale organizatiei. Inca de la infiintare, Sastipen si-a asumat in viziune strategica sa contribuie la imbunatatirea politicilor publice implementate de autoritatile nationale si locale in domeniul incluziunii romilor prin implementarea unor campanii sustinute de advocacy.

Primele initiative de advocacy implementate de Sastipen au fost realizate in perioada 2008-2009 cand, pe baza unui studiu realizat la nivel national care au scos in evidenta barierele care afecteaza accesul romilor la serviciile de sanatate publica, Sastipen a realizat prima recomandare de politica publica in domeniul sanatatii romilor adresata Ministerului Sanatatii.

Primele realizari ale Departamentului

Prin actiuni de comunicare publica, prin organizarea de conferinte si seminarii care au tratat problematica accesului romilor la serviciile de sanatate publica, prin atragerea de sustinatori si parteneri, prin organizarea de intalniri de lucru cu expertii si decidenti din cadrul Ministerului Sanatatii si Agentiei Nationale pentru Romi, Sastipen a reusit sa determine factorii responsabili sa preia recomandarile propuse in domeniul sanatatii romilor si sa le includa in noua strategie a Guvernului Romaniei, respectiv Hotărârea Guvernului nr. 1.221/2011. Ulterior dupa acesta experienta, Sastipen a devenit unul dintre partenerii coalitiei ONG-urilor rome din Romania care au monitorizat si raportat Comisiei Europene eforturile realizate de Guvernul Romaniei in domeniul incluziunii romilor si unul dintre actorii importanti implicati in procesul de realizare de recomandari de politica publica in domeniul sanatatii romilor.

Tot in domeniul advocacy si politici publice, bazat pe experienta de lucru la nivel comunitar, Sastipen  a reusit sa aduca pe agenda publica necesitatea de a dezvolta ghiduri de practica in domeniul nediscriminarii si egalitatii de sanse adresate lucratorilor din sistemul sanitar care interactioneaza cu beneficiari din randul membrilor comunitatilor cu romi. Cazurile de discriminare identificate si instrumentate de Sastipen au demonstrat faptul ca, prin personalul lor, unele unitati spitalicesti, manifesta un comportament discriminatoriul in relatie cu pacientii de etnie roma.  Pornind de la aceasta realitate, Sastipen a initiat o campanie de advocacy prin care a atras atentia factorilor decidenti cu privire la necesitatea adoptarii unor proceduri operationale la nivelul unitatilor medicale care sa aiba la baza legislatia in domeniul nediscriminarii. In prezent, recomandarea realizata de Sastipen este pusa in practica atat la nivel de unitati medicale cat si la nivel academic, scolile cu profil medical avand in curricula lor si un modul care trateaza etica profesionala din perspectiva nediscriminarii pacientilor.

Munca de advocacy implementata de Sastipen vizeaza si autoritatile locale si judetene, responsabile pentru asigurarea bunastarii populatiei. Incepand cu anul 2015, Sastipen a realizat  o serie de recomandari de politica publica la nivel judetean si local, determinand Consiliile Judetene si Consiliile Locale sa se implice in procesul de realizare de planuri de actiune in domeniul incluziunii romilor bazat pe nevoile reale ale comunitatilor locale cu romi.  Prin colaborarea cu partenerii locali, Sastipen a reusit sa convinga reprezentatii autoritatilor locale si judetene de necesitatea de a analiza situatiile comunitatilor locale cu romi si de a adopta planuri de actiune in domeniul incluziunii romilor ca parte din strategiile de dezvoltare locala sau judetene. Acesta experienta a schimbat paradigma realizarii de politici publice pentru romi din Romania, in prezent procesul de planificare a masurilor in domeniul incluziunii romilor pornind de jos in sus, de la nivel local catre nivel central, proces care are la baza cunoasterea problemele reale cu care se confrunta populatia de etnie roma din Romania.

Prin munca pe care o desfasoara, Sastipen este unul dintre sustinatorii principiului egalitatii de sanse si nediscriminarii. Sastipen militeaza pentru o societate care acceptă diversitatea, unde oamenii sunt sănătoşi şi se sprijină unul pe celălalt. Toţi oamenii trebuie sa aiba acces egal la servicii de calitate, conform nevoilor lor, iar lucratorii din sistemul de servicii publice trebuie sa isi asume responsabilitatea de a nu discrimina si de a presta servicii in conformitate cu normele de etica profesionala.